Neem Oil - olejek z neem
1

CUDOWNY OLEJEK Z NEEM – WŁAŚCIWOŚCI

Olejek z Neem (Miodli Indyjskiej) to niesamowity dar od natury! Wytwarzany z popularnej rośliny ajurwedyjskiej, ma szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce naturalnej. W zielonysklep.com czysty olejek z Neem jest już dostępny w sprzedaży, dlatego najwyższy czas przypomnieć Wam właściwości rośliny!

NEEM – WŁAŚCIWOŚCI

Neem jest jednym z najsilniejszych środków odtruwających i oczyszczających krew stosowanych w ajurwedzie. Obniża gorączkę i usuwa toksyny obecne w większości chorób zapalnych skóry, a także toksyny znajdujące się w owrzodziałej błonie śluzowej. Jest silnym środkiem przeciwgorączkowym, skutecznym w gorączkach przerywanych i okresowych (jest wówczas zazwyczaj stosowany wraz z czarnym pieprzem i goryczką).

Neem można przyjmować zawsze wtedy, gdy wskazane jest oczyszczenie lub terapia redukująca. Usuwa każdą obcą tkankę lub jej nadmiar, ma też działanie ściągające, które przyspiesza gojenie. W przypadku silnego zmęczenia lub wyczerpania należy go stosować ostrożnie.

W postaci olejku leczniczego jest jednym z najlepszych środków przyspieszających gojenie i dezynfekujących w chorobach skóry, a także lekiem przeciwzapalnym zalecanym w razie bólów stawów i mięśni.

Co ciekawe każda część drzewa ma właściwości korzystnie wpływające na ciało człowieka. Substancja aktywna Neem – azadirachtyna nadaje roślinie właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwpasożytniczne. Składnik ten znajduje się zarówno w gałęziach, liściach, korze owocach oraz kwiatach.

Stosowana część: kora, liście

Energetyka: gorzkie/wychładzające/ostre

Układy: trawienny, krążenia, oddechowy, moczowy

Działanie: gorzki środek tonizujący, przeciwgorączkowe, oczyszczające krew, antyseptyczne, przeciwwymiotne

Wskazania: choroby skóry, pokrzywka, egzema, grzybica, pasożyty, gorączka, kaszel, pragnienie, mdłości, wymioty, cukrzyca, guzy, otyłość, artretyzm, reumatyzm, żółtaczka

Przeciwwskazania: choroby przebiegające z wyziębieniem i ubytkiem tkanek

Sposób przygotowania: napar (gorący lub zimny), wywar, proszek (250–500 mg), pasta, lecznicze ghee, olejek leczniczy

OLEJEK Z NEEM

Olejek pozyskiwany jest głównie z nasion drzewa Neem. Jest bardzo gorzki w smaku, głównie z powodu zawartości triglicerydów i związków triterpenoidowych. Stosowany jest do różnych celów, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy i kwas linolenowy, działa korzystne na skórę i włosy.

Olejek z Neem
100% naturalny, farmaceutycznej czystości olej z Neem w postaci płynnej

Specyfik ma działanie antybakteryjne i przeciwłupieżowe, które znane jest w ajurwedzie od wieków. Produkt może być stosowany zarówno do skóry twarzy, ciała, jak i do skóry głowy. Olejek poleca się do walki z następującymi problemami skórnymi: łupież skóry głowy, alergie skórne, egzema, odleżyny i odparzenia pieluszkowe, wysypki, wypryski skórne, opryszczka, nadmierne wytwarzanie sebum.

Zalety produktu:

  • Działa antyseptycznie
  • Reguluje wytwarzanie sebum
  • Pomaga w walce z chorobami skórnymi
  • Działa przeciwłupieżowo

Dla złagodzenia charakterystycznego zapachu oleju Neem można dodać do mikstury kilka kropel ulubionego olejku eterycznego.

DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ OLEJEK Z NEEM?

 

Chroni przed efektami starzenia się skóry

Olejek z Neem zawiera dużą dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Zawiera karotenoidy – silne przeciwutleniacze które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Nierafinowany olej neem jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, które są łatwo wchłaniane przez skórę, dzięki czemu ją odmładzają i poprawia jej elastyczność. Regularnego stosowanie neem wygładza również zmarszczki, drobne linie i zwalcza oznaki starzenia się skóry.

Pomaga w walce z trądzikiem

Olej Neem jest idealny do cery trądzikowej, ponieważ usuwa bakterie i zanieczyszczenia które mogą powodować powstawanie wyprysków. Olej z miodli indyjskiej zawiera substancję usuwającą bakterie które powodują powstawanie wyprysków na skórze,  zmniejsza także zaczerwienienie skóry i łagodzi stany zapalne. Kwasów tłuszczowe zawarte w neem chronią skórę i pomagają w leczeniu blizn, które występują z powodu trądziku i nie jest zatyka porów. Stosowany jest jako maseczka oczyszczająca na twarz w celu usunięcia zanieczyszczeń z  zamkniętych porów skóry.

Łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry

Atopowe zapalenie skóry wywołuje genetycznie uwarunkowana, nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego. Olej Neem pomaga złagodzić objawy atopowego zapalenia skóry. Wysoka zawartość witaminy E i kwasów tłuszczowych, które szybko wnikają w zewnętrzną warstwę skóry, pomagają przywrócić barierę ochronną i zapobiega utracie wilgoci.Łagodzi stany zapalne i podrażnienia skóry. Nimbidn i jego związki zawarte w oleju neem łagodzą zaczerwienienie i obrzęk skóry oraz pomagają w leczeniu suchej i uszkodzonej skóry, a dzięki właściwością antyseptycznym pomaga walczyć z infekcjami.

Walczy z grzybicą

Zakażenia grzybicze skóry, paznokci i grzybica stóp są często spotykane. Neem jest jednym z najpotężniejszych środków przeciwgrzybiczych dostępnych w przyrodzie. Dzięki zawartości gedunin i nimbidin olej neem wykazuje działanie grzybobójcze na ponad 14 różnych kultur grzybów!

Zmniejsza suchość skóry

Olej z nasion neem jest doskonałą odżywką dla skóry. Głęboko nawilża skórę dzięki czemu skóra przestaje być sucha i szorstka. Często jest używany jako składnik kosmetyków nawilżających. Naturalne działanie olejku neem zapewnia wolną od pęknięć i piękną skórę.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszamy do lektury pokrewnych wpisów:

Olejki ziołowe w pielęgnacji włosów

Ashwagandha i Neem

Naturalne oczyszczanie twarzy

 

 

One thought on “CUDOWNY OLEJEK Z NEEM – WŁAŚCIWOŚCI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge